Przepisy na chłodne dni
Opublikowany przez:
Kasia.Sza
2017-11-17 14:49:29
Autor zdjęcia/źródło:
Pexels, przepisy na chłodne dni
Gdy za oknem jesienna szaruga, często wracamy do domu zmarznięci, mamy ochotę zjeść coś ciepłego i treściwego. Zobaczcie nasze przepisy na chłodniejsze dni, niech rozgrzeją Was od środka i zainspirują do wspólnego siadania do stołu!
Na przekąskę – pieczone warzywa
Składniki:
- 15 dag mąki
- 5 dag świeżo startego parmezanu
- 1 kg korzeni marchewki (najlepsza kupiona na bazarze, taka naturalna, ubrudzona ziemią, soczysta), może też być pietruszka
- olej, najlepiej archaidowy
- masło, sól i pieprz
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Zamieszać w misce mąkę z parmezanem, dodając nieco soli i pieprzu; obrać i opłukać marchew, pokroić każdy korzeń wzdłuż i wyciąć zdrewniały rdzeń. Tak przygotowane korzenie pokroić na 5-centymetrowe kawałki i włożyć do garnka.
- Wlać wrzącą wodę, tyle by przykryła warzywa, posolić i gotować pod przykryciem około 3 minuty. Odcedzić i gorące - wrzucić po kilka do miski z mąką i parmezanem. Potrząsnąć miską, by mąka dobrze pokryła warzywa; każdy gotowy kawałek przełożyć na talerz.
- Nagrzać piekarnik do 200°C. Do sporej żaroodpornej formy wlać tyle oleju, by przykrył równo jej dno. Dodać kawałek masła i wstawić formę do piekarnika na kilka minut. Kiedy tłuszcz jest naprawdę gorący, wyjąć formę i poukładać w niej obtoczone kawałki warzywa. Za pomocą łyżki lub szczypiec kuchennych obrócić każdy kawałek tak, by z obu stron był pokryty tłuszczem, po czym wstawić formę do piekarnika na 20 minut.
- Potem odlać zbędny olej, przewrócić kawałki i piec kolejne 20 minut, aż warzywa będą chrupkie i złociste. Podawać natychmiast.
Na rozgrzewkę – zupa z kukurydzy
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 papryczki chili
- 600 ml rosołu
- mała puszka mleka kokosowego
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Cebulę, czosnek i papryczki pozbawione nasion posiekać i zarumienić na oliwie.
- Następnie dodać kurkumę i 2/3 odsączonej kukurydzy.
- Zalać rosołem i gotować około 15 minut.
- Zmiksować, dodać mleczko kokosowe i pozostałe ziarna kukurydzy. Gotować jeszcze kilka minut. Podać zupę z posiekaną natką pietruszki.
Na drugie danie – zapiekanka z cukinią
Składniki (cztery porcje):
- 3 cukinie
- 150 g tartego parmezanu
- 500 ml sosu pomidorowego, gęstego i jednolitego
- sól i pieprz
- spray do smażenia
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć naczynie żaroodporne albo dużą blachę papierem do pieczenia.
- Cukinię pokroić w pasy wzdłuż na pół centymetra grubości. Rozłożyć część pokrojonej cukinii w naczyniu wyłożonym papierem, oprószyć solą i pieprzem, piec do mocnego zbrązowienia (ale nie upieczenia na wiór!), około 15 minut.
- Wyjąć, zdjąć upieczone pasy, położyć następne i tak aż do upieczenia całej cukinii. Nie wyłączać piekarnika
- Spryskać naczynie do zapiekania sprayem do smażenia. Na spód naczynia wylać łyżkę sosu, rozprowadzić. Rozłożyć pierwszą warstwę cukinii, polać sosem, lekko posypać serem. Powtórzyć tyle razy, żeby zużyć sos, zostawić sobie porcję cukinii na pokrycie całości zapiekanki. Posypać całość resztą sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut.
- Najlepiej zjeść całość od razu.
A na deser… jabłka faszerowane migdałami
Składniki:
- 3/4 szklanki obranych, pokrojonych i uprażonych migdałów
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 do 2 łyżeczek startej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
- 1/2 szklanki gęstej śmietany (36 proc.)
- 4 duże, kwaskowate jabłka
- 1 szklanka soku jabłkowego
- masło
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Wymieszać migdały z cukrem, miodem, skórką cytrynową i imbirem. Dodać śmietanę (można zastąpić ją serkiem mascarpone), odstawić na 30 minut. Co jakiś czas mieszać, aby cukier się rozpuścił.
- Rozgrzać piekarnik do 175°C. Wydrążyć i wyrzucić gniazda nasienne z jabłek. Każde jabłko płytko naciąć dookoła w najszerszym miejscu (inaczej pęknie w trakcie pieczenia).
- Owoce ułożyć w szklanym, żaroodpornym naczyniu i napełnić przygotowaną masą orzechowo-śmietankową. Do naczynia wlać sok jabłkowy. Posmarować masłem arkusz folii aluminiowej, luźno ułożyć go na jabłkach stroną z masłem do dołu. Piec około godziny, a potem zdjąć folię i piec jeszcze około 20 minut.
- Podawać gorące, z kwaśną śmietaną albo jogurtem naturalnym.
ZOBACZ TAKŻE:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Najnowsze komentarze
-
Tramka
2017.12.03 22:00
Brzmi pysznie :D muszę wypróbować...może nawet jutro :3 [wymoderowano]
-
Sonia
2017.11.22 08:26
Zimą i jesienią zawsze jadamy więcej gorących potraw. Staram się też podawać dzieciom sniadanie na ciepło...
-
Stokrotka
2017.11.21 16:36
Pyszności.. wszelkie zapiekaneczki.. U mnie dzieciaki bardzo lubią.. i często robimy.